Travaços 1926-2002

2009/11/17

Travaços 1926-2002
Travaços var den stora dirigenten av de fem violinos. En hel generations stora idol. Han var den första riktiga nr. 10 i den portugisiska fotbollen. Han var den första portugisen att bli uttagen i en europeisk landslag 1955. Därav sitt smeknamn Zé da Europa!

Travaços föddes den 22 februari 1926 i Lissabon. Han bodde sin första år på samma ställe som många år senare byggdes en del av den gamla José Alvalade. Som tonåring så spelade han i CUF, där han hade fått ett lärlingsjobb som 16 åring. Han dolde aldrig att hans lag var Sporting och hans stora dröm var att få dra på sig den grönvita tröjan. Som 16 åring gjorde han sitt första försök i Sporting och visade upp sig, dåvarande tränaren sa till honom ”Åk hem och ät mycket potatis!”

De efterföljande fyra åren spelade han med CUF och utövade friidrott hos Sporting, han sprang 100 meter på 11 sekunder. Allt mer övertygad om att han kunde spela i den högsta ligan vart han entusiastisk över FC Portos intresse 1945, i hopp om ett bättre liv. Hans enda tveksamhet var drömmen om att dra på sig den grönvita tröjan. Han krävde 20 000 samt ett hus av FC Porto för att skriva på för dem. När Sporting insåg att FC Porto visat intresse så började man att röra på sig. Det första man gjorde var att mer eller mindre ”kidnappa” Travaços under 15 dagar, det enda gången han tilläts visas ute var när han skulle springa 100 meter för klubben. Allt för att undvika flera samtal med FC Porto. Men FC Porto lyckades i sin tur att ”kidnappa” Travaços och förde honom till Porto där han gömdes på ett hotell. Men rädslan var så stor att Sporting skulle hitta honom gömdes han hemma hos en stor Porto supporter. Under två veckor i ett folktomt stad så fick Travaços tid att tänka efter vad som höll på att hända, bestämde han sig för att ge Sporting för tur.

Äntligen kom den stora dagen 8 september 1946 då han som 20 åring fick för första gången dra den grönvita tröjan på sig i en träningsmatch mot V Setúbal. Det var i denna match som för första gången de fem violinos spelade tillsammans. Den mest framgångsrika offensiva lagdel i portugisisk fotboll hade inlett sin väg till historieböckerna.

Travaços behövde inte vänta länge för att bidra med tre mål i sitt första derby mot Benfica, en match som Sporting vann med 6-1, det skede den 16 februari 1947. Här började han bli en idol för Sporting supportrar. Totalt skulle han spela hela 454 matcher och göra 182 mål.

Efter säsongen 54-55 när han inlett sin semester fick han ett telegram där det stod att han blivit uttagen till den europeiska landslaget som skulle möta mot England i en match i Belfast. Han trodde inte att telegrammet var sant, och trots att han sedan fått en bekräftelse så ville han inte tacka ja, han hade inte tränat på ett tag och han var rädd för att det inte skulle gå bra. Men han övertalades bland annat av sin fru att åka. Den 13 augusti 1955 skrev han in sig i historieböckerna som den första portugisen i ett europeiskt landslag. Han gjorde storsuccé och när han återvände till Portugal möttes han som en nation hjälte.

1952 var året som skadorna började dyka upp. Inför en landskamp mot Argentina så gick hans menisk sönder, på den tiden kunde en sådan skada tvinga spelare att avsluta sina karriärer. Travaços fick hela säsongen 52-53 förstörd. Ytterligare två gånger under sin karriär drog han på sig samma skada. Kultfigur i Alvalade så visade han prov på inre styrka och kom tillbaks alla gånger.

Alla sagor har ett slut och även Travaços saga i Sporting fick ett slut då han som 33 åring gjorde sin sista match med Sporting tröjan, i en cupfinal 1959. Efter det fick han ett tränar jobb i Sporting. Efterhand så vart han sjuk och hans sista besök i gamla Alvalade den 23 december 1998, på vägen till ett sjukhem så stannade man i Alvalade för en sista besök, han mottogs av spelartruppen i omklädningsrummet med en stående ovation. Den 12 februari 2002 mottogs nyheten att Zé da Europa hade avlidit med stor sorg bland Sporting supportrarna.

Namn: José António Barreto Travaços
Föddes: 22/2/1926
Dog: 12/2/2002
Position: Offensiv mittfältare
Portugisisk ligamästare: 8 ggr (46-47,47-48,48-49,50-51,51-52,52-53,53-54,57-58)
Portugisisk cupmästare: 2 ggr (47-48,53-54)
A-landskamper: 35 matcher och 6 mål

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: