Sagan om ”Os 5 Violinos”

2009/11/17

Innan vi går in på var av en av de fem fantastiska spelarna så ska jag göra en liten resumé om hur dessa spelare hamnade i historieböckerna. Dem fem var Peyroteo, Jesus Correia, Albano, Vasquez och Travaços. Deras första match tillsammans fick ett märkligt slutresultat 9-5 seger över Famalicão.

Det var med dessa fem spelarna som Sporting tog den första portugisiska trippeln inom portugisisk fotboll. Från 1947 till 1949. De döptes av journalisten och förbundskaptenen Tavares da Silva till ”Os 5 Violinos”. Andra tider, skulle ni kunna se t ex Ekwall (med all respekt för Ekwall) som svensk förbundskapten?

Trots att Peyroteo avslutar sin karriär 1949, och den framgångsrika ”Os 5 Violinos” får sitt slut, så lyckas Sporting med de andra fyra vinna just den första fyrlingen i portugisisk fotboll, mellan säsongerna 1951 och 1954. Totalt tillsammans gjorde de 1406 mål. Från att Peyroteo (den första av de fem att anlända till klubben) till Travaços (den sista att avsluta sin karriär) så vann klubben 10 av sina 18 liga mästerskap. 60 talet blir långt ifrån lika framgångsrik, men det är ändå säsongen 63-64 som man vinner sin enda europeiska titel.

I landslaget så spelade dem tillsammans några matcher, den match som gick till historien var Portugals första seger (4-1) över Spanien. Men man var också delaktiga till en 0-10 förlust mot England 1947. Samma publik som applåderade de, utbuade de efter matchen. Det portugisiska landslaget bojkottade middagen som lagen skulle äta, då de inte fått betalt som överenskommet. En grej som skulle hända flera gånger i den portugisiska landslaget. Spelarna vart då förhörda av PIDE (dåvarande hemliga polisen). Alla fem kom undan en bestraffning med olika alibin.

Dessa fem offensiva kom upp i hela 123 mål per säsong när de var som bäst i Sporting, ett rekord som står sig än idag och kommer att bli oerhört svårslaget.

Nu kommer det under de närmaste fem dagarna en artikel om var och en av ”Os 5 Violinos”!

Detta är möjligt tack vare min egen källa Pedro Lucas, som har hjälpt mig att skaffa information om dem. Obrigado Pedro! E aos membros da FSCP!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: